wtorek, 26 czerwca 2012

Szaszłyki z kurczaka z sosem satay

I znów Jamie O. - kolejny przepis w testowaniu: szaszłyki z kurczaka z sosem satay z programu i książki "30 minut w kuchni".

Składniki: 
  • 4 piersi kurczaka bez skóry,
  • płynny miód do skropienia


sos satay:
  • 1/2 małego pęczka świeżej kolendry,
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 3 czubate łyżki dobrej jakości masła arachidowego z kawałkami orzechów,
  • sos sojowy,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
  • 2 limonki


Wykonanie:
Umieść w malakserze kolendrę (z łodyżkami), chilli (bez szypułki), obrany czosnek, 3 czubate łyżki masła arachidowego i trochę sosu sojowego. Obierz imbir, grubo pokrój i dodaj do malaksera razem z drobno otartą skórką z 2 limonek i sokiem jednej z nich. Dolej trochę wody i zmiksuj wszystko na rzadką pastę. Dopraw do smaku. Pokrój kurczaka i nabij na patyczki. Aby kurczak był bardziej chrupiący, możesz ponacinać go lekko z obu stron. Przełóż pastę satay z malaksera do brytfanki, włóż do niej szaszłyki i pokryj pastą, obracając je i wcierając pastę rękami w mięso. Skrop kurczaka oliwą i posól. Włóż pod grill na górną półkę piekarnika i upiecz na złoto (8-10 minut na każdą stronę). 







Masło arachidowe wzbudziło moje wątpliwości ale okazało się, że po upieczeniu prawie go nie czuć. Szaszłyki podałam z ryżem. Szybkie, proste w wykonaniu danie. Jamie do tej pory mnie nie zawiódł :)

1 komentarz:

  1. Kurczak i orzechy, jedno z najlepszych połączeń! ;D

    OdpowiedzUsuń