poniedziałek, 25 czerwca 2012

Ryba z frytkami i puree z groszku

Letni lekki obiad choć z pozoru ziemniaki i dieta się wykluczają. Ryba z frytkami i puree z groszku według przepisu z książki i programu "Gotuj i chudnij".

Składniki:
Frytki:
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
  • 1 białko jajka,
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4-1/2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku,
  • 400 g ziemniaków ze skórką, pokrojonych w słupki

Ryba:
  • 75 g lekko czerstwego białego chleba,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka opłukanych i osuszonych kaparów,
  • skórka z cytryny,
  • 20 g roztopionego masła,
  • łyżka mąki,
  • duże ubite jajko,
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • 4 filety rybne; po 175 g porcja (np. dorsz),
  • skórka z cytryny do ozdoby

Puree z groszku:
  • 250 g mrożonego groszku,
  • 2 łyżeczki beztłuszczowego jogurtu,
  • garść posiekanych liści mięty,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Posmaruj olejem teflonową blachę do pieczenia frytek. Białko z dodatkiem pieprzu, soli i papryki ubij na pianę. Do miski z pianą wrzuć frytki, wymieszaj i wyłóż na blachę. Rozłóż pojedynczą warstwę, rozdzielając frytki. Piecz 45 minut, obracając co 10 minut. Nie przejmuj się ich wyglądem we wczesnym stadium - pod koniec zrobią się chrupkie. Przygotuj panierkę: chleb, zioła, kapary i skórkę z cytryny zmiksuj w robocie na gładką masę, dodaj roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż mąkę, ubite jajo i panierkę na osobne talerze. Do mąki dodaj sól i pieprz, następnie obtocz każdy filet w mące (tylko część bez skóry), w jajku a na koniec w panierce. Ułóż rybę na dużej teflonowej blasze do pieczenia i wstaw na górną półkę piekarnika, mniej więcej na 12 minut przed upieczeniem się frytek. Pilnuj, by ryba nie przypiekła się za bardzo. Im cieńszy filet, tym krócej się go piecze. W czasie gdy ryba i frytki się pieką, zalej groszek wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 4 minuty, a następnie odcedź. Zgnieć groszek na puree, dodając jogurt, miętę, skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Przypraw do smaku. 







Pyszna rybka, frytki chrupkie. Puree zdążyło niestety wystygnąć przed podaniem. Następnym razem podgrzałabym je jednak po dodaniu wszystkich składników do groszku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz