Składniki:
Frytki:
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
- 1 białko jajka,
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4-1/2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku,
- 400 g ziemniaków ze skórką, pokrojonych w słupki
Ryba:
- 75 g lekko czerstwego białego chleba,
- garść natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka opłukanych i osuszonych kaparów,
- skórka z cytryny,
- 20 g roztopionego masła,
- łyżka mąki,
- duże ubite jajko,
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- 4 filety rybne; po 175 g porcja (np. dorsz),
- skórka z cytryny do ozdoby
Puree z groszku:
- 250 g mrożonego groszku,
- 2 łyżeczki beztłuszczowego jogurtu,
- garść posiekanych liści mięty,
- skórka z 1/2 cytryny,
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny,
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Posmaruj olejem teflonową blachę do pieczenia frytek. Białko z dodatkiem pieprzu, soli i papryki ubij na pianę. Do miski z pianą wrzuć frytki, wymieszaj i wyłóż na blachę. Rozłóż pojedynczą warstwę, rozdzielając frytki. Piecz 45 minut, obracając co 10 minut. Nie przejmuj się ich wyglądem we wczesnym stadium - pod koniec zrobią się chrupkie. Przygotuj panierkę: chleb, zioła, kapary i skórkę z cytryny zmiksuj w robocie na gładką masę, dodaj roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż mąkę, ubite jajo i panierkę na osobne talerze. Do mąki dodaj sól i pieprz, następnie obtocz każdy filet w mące (tylko część bez skóry), w jajku a na koniec w panierce. Ułóż rybę na dużej teflonowej blasze do pieczenia i wstaw na górną półkę piekarnika, mniej więcej na 12 minut przed upieczeniem się frytek. Pilnuj, by ryba nie przypiekła się za bardzo. Im cieńszy filet, tym krócej się go piecze. W czasie gdy ryba i frytki się pieką, zalej groszek wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 4 minuty, a następnie odcedź. Zgnieć groszek na puree, dodając jogurt, miętę, skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Przypraw do smaku.
Pyszna rybka, frytki chrupkie. Puree zdążyło niestety wystygnąć przed podaniem. Następnym razem podgrzałabym je jednak po dodaniu wszystkich składników do groszku.
Najważniejsze, że przepis na obiad w szybki sposób można zrealizować. Osobiście także każdemu polecam przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/domowe-bajdle-z-wedzonym-lososiem/ gdzie bez najmniejszego problemu możemy wykorzystać wędzonego łososia.
OdpowiedzUsuń