niedziela, 17 czerwca 2012

Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem

Szukając przepisu na zupę z kurczakiem tandoori, którą ostatnio jadłam w restauracji i byłam zachwycona trafiłam na coś innego - równie interesującego: Tom Kha Gai - tajską zupę z kurczakiem. Oryginalny przepis tutaj: http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2011/07/tom-kha-gai.html

Składniki:
  • 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej :>),
  • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być),
  • 150 g filetów z piersi kurczaka,
  • 1 gałązka trawy cytrynowej,
  • 4 listki cytrynowe,
  • 4 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego imbiru),
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżka smabal oelek, (można kupić lub zrobić według przepisu poniżej)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 0,2 l mleczka kokosowego,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego,
  • 1 papryczka chili,
  •  kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry
Wykonanie:
Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe, galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, aby zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą.



Gotowałam oczywiście na bulionie warzywnym - nie używam kostek rosołowych ale oczywiście nikomu nie mogę zabronić:) Absolutnie pyszna i łatwa zupa. Jest pikantna (mocno nawet) ale można doprawić ją tak, aby nie spaliła języka. Polecam gorąco! Na pewno jeszcze do niej wrócę

Sambal Oelek (przyprawa z chili i limonki)
Jest to podstawowy sos sambal nazywany matką  wszystkich sambali, nazywany także olek lub ulek (olek oznacza ostre chili)
Składniki:
1 szklanka suszonych chili, Cayenne , Pequin,
6 ząbków czosnku,
3 łyżki sosu z limonki,
1 łyżka oleju, najlepiej z orzeszków ziemnych
Sposób przyrządzenia:
Suszone chili umieszczamy w miseczce, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy i mieszamy wraz z pozostałymi składnikami w blenderze. W miarę potrzeby można dodać więcej soku z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz