Składniki:
- 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej :>),
- 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być),
- 150 g filetów z piersi kurczaka,
- 1 gałązka trawy cytrynowej,
- 4 listki cytrynowe,
- 4 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego imbiru),
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1 łyżka smabal oelek, (można kupić lub zrobić według przepisu poniżej)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 0,2 l mleczka kokosowego,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego,
- 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego,
- 1 papryczka chili,
- kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry
Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe, galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, aby zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą.
Gotowałam oczywiście na bulionie warzywnym - nie używam kostek rosołowych ale oczywiście nikomu nie mogę zabronić:) Absolutnie pyszna i łatwa zupa. Jest pikantna (mocno nawet) ale można doprawić ją tak, aby nie spaliła języka. Polecam gorąco! Na pewno jeszcze do niej wrócę
6 ząbków czosnku,
3 łyżki sosu z limonki,
1 łyżka oleju, najlepiej z orzeszków ziemnych
Sambal Oelek (przyprawa z chili i limonki)
Jest to podstawowy sos sambal nazywany matką wszystkich sambali, nazywany także olek lub ulek (olek oznacza ostre chili)
Składniki:
1 szklanka suszonych chili, Cayenne , Pequin, 6 ząbków czosnku,
3 łyżki sosu z limonki,
1 łyżka oleju, najlepiej z orzeszków ziemnych
Sposób przyrządzenia:
Suszone chili umieszczamy w miseczce, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy i mieszamy wraz z pozostałymi składnikami w blenderze. W miarę potrzeby można dodać więcej soku z limonki.
Suszone chili umieszczamy w miseczce, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy i mieszamy wraz z pozostałymi składnikami w blenderze. W miarę potrzeby można dodać więcej soku z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz