Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 1/2 szklanki cukru (dałam brązowy),
- 5 jajek,
- 1/2 kostki masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki mleka,
- 4 łyżki kakao,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- 4 duże gruszki lub jabłka,
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. Masło, cukier, kakao i mleko włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodawać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sztywną pianę z białek, mieszając. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej blachy, na wierzchu położyć obrane i pokrojone owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec około godziny. Ostudzone ciasto polać pozostawioną polewą.
Ciasto pyszne, łatwe - piekłam krócej niż w przepisie - jakieś 50 minut. Polewa może jest troszkę zbyt rzadka jak na mój gust ale ogólnie wszystko naprawdę bardzo dobre. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz