Składniki:
- 5 marchewek
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- jajko
- łyżka imbiru
- awokado
- korzeń chrzanu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- szczypior
- 1 cebula
- pomidory (do przybrania)
- sól, pieprz, oliwa, sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę ścieram w większości na dużych, warzywnych oczkach, resztę na drobnych, łączę z jajkiem, mąką kukurydzianą, startym imbirem, przyprawiam solą i pieprzem i formuję placuszki, które przed pieczeniem pędzluję z obu stron oliwą. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni C i wykładam placki na papier do pieczenia. Wkładam na 25 min do piekarnika, w międzyczasie przewracając na obie strony, żeby się ładnie zrumieniły. Obieram awocado i kroję w kostkę, ścieram korzeń chrzanu na drobnych oczkach tarki, łączę z jogurtem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miksuję. Po 25 minutach wyjmuję placki z piekarnika, na każdym kładę pomidora, cebulę i podaję z musem przyozdobionym "oczkami" ze szczypioru.
Dość ciekawe połączenie jednak to nie do końca mój smak. Placki niestety lekko się rozpadają. Mus chrzanowy z awokado na pewno nadaje wyrazistości bo placki same w sobie są dość łagodne. Mocno czuć też cebulę co powoduje, że obiad jednak nie jest tak lekki jak oczekiwałam. Warto wypróbować ten przepis i ocenić smak samodzielnie.
Do placków fajnie pasuje woda z cytryną, limonką i trawą cytrynową.
Lubię placki z marchewki, a marchewka plus chrzan brzmi naprawdę ciekawie :) Muszę koniecznie to wypróbować!
OdpowiedzUsuńChociaż mój ulubiony przepis to:
http://venidle.wordpress.com/2012/04/26/pomaranczowe-lekkie-i-bezmiesne/
Może bardziej przypadną Ci do gustu? :)
wyglądają bardzo fajnie - wkrótce spróbuję na pewno i podzielę się opinią :)
UsuńPozostaje mi życzyć smacznego :)
Usuń:) i wzajemnie...
Usuńa dla mnie były bardzo smakowe! ponieważ zamiast imbiru dodałam cebule i czosnek, a dodatkowo marchewka ma słodkawy posmak, więc ostateczny wynik był świetny! zaniosłam dzieczynom do pracy, na zimno cudowne :D
OdpowiedzUsuń